Over 1000 herningensere har diabetes uden at vide det

HERNING I Herning Kommune går 1065 personer rundt med type 2-diabetes uden at vide det, og 5325 skønnes at være på vej til at udvikle sygdommen.

Det skønner Diabetesforeningen. Uden behandling er diabetes - også kendt som sukkersyge - livsfarlig, og foreningen opfordrer derfor alle til at lade sig teste.

I anledning af Verdens Diabetsdag tirsdag 14. november er der flere steder i Herning gratis tilbud om at få testet sin risiko for at udvikle type 2-diabetes. Det gælder både på Herning Løve Apotek og på Herning Østergades Apotek, ligesom Koloritten Aktivitetscenter sætter fokus på diabetes og ud over risikovurdering, måling af blodsukker og måling af BMI byder på et indlæg om diabetes og træning ved fysioterapeut Vibeke Koefod.

- Type 2-diabetes er i voldsom vækst, og om kun 13 år vil 430.000 danskere have sygdommen. Allerede nu er der 60.000 danskere, der har sygdommen uden at vide det. Det er alvorligt, for uden behandling er type 2-diabetes livsfarlig, siger Diabetesforeningens administrerende direktør, Henrik Nedergaard, i en pressemeddelelse.

Type 2-diabetes udvikler sig typisk så langsomt, at mange ikke mærker det. Hvis man går rundt for længe med ubehandlet diabetes, forøges risikoen for at få alvorlige følgesygdomme som blodpropper, blindhed, nyresvigt og fodsår, som i værste tilfælde kan ende med amputation.

På Verdens Diabetesdag i fjor fik 4 ud af 10 testede personer besked på at gå til lægen, fordi de havde høj eller meget høj risiko for at udvikle type 2-diabetes. Det overraskede mange, fordi de for eksempel ikke vidste, at type 2-diabetes er arvelig, og at risikoen stiger med alderen.

Risikotesten består af syv simple spørgsmål, som placerer folk i en risikogruppe. Den kan også findes på diabetes.dk.