Gammeldaws jul i Odense

Tiden skrues mange år tilbage på denne julelørdag 2. december, hvor vi oplever de gamle juletrationer folde sig udAf Lone Henningsenlgh@herningfolkeblad.dk

Vi byder velkommen til Danmarks hyggeligste julemarked, nemlig H.C. Andersen Julemarkedet i Odenses gamle bydel.

Dagen indledes dog først i Møntergården, Odenses kulturhistoriske museum, der er en sand smeltedigel for kreativitet, viden og oplevelser. Frokosten nyder vi på restaurant »Den Grimme Ælling«.

Lørdag morgen kører bussen fra Skave Turistfart fra Herning, Hammerum, Ikast og Silkeborg tidligt om morgenen (mellem klokken 06.15 og 07.15). Vi ser det julepyntede Danmark vågne, mens vi nyder morgenkaffe og ryndstykker i bussen.

Den store købmandsgård
Vi kører direkte til det spændende museum, Møntergården, der ligger midt i Odenses gamle historiske bydel. Oprindeligt var Møntergården navnet på en af de store købsmandsgårde, der lå på byens centrale hovedstrøg. I dag dækker navnet over Odenses arkæologiske og historiske museum, der ud over den gamle købmandsgård dækker en hel karré med fredede og bevaringsværdige bygninger fra mere end 600 år.

At besøge Møntergården er som at træde ind i en svunden tid. De gamle huse og maleriske gårdrum giver et tilbageblik på byggeskikken i Odense fra senmiddelalderen frem til i dag. Med toppede brosten, bindingsværk og sprossede vinduer, hensættes vi til dengang, hvor byen var en rigtig købstad med snirklede gader og baghuse. Og vil fornemme det liv, der har udfoldet sig med arbejde og handel dagen lang og massevis af børn, der løb omkring i de små baggårde.

Boder i alle afskygninger
Herfra går vi hen til Restaurant Den Grimme Ælling, hvor frokosten serveres. Vi trakteres med deres berømte julefrokostbuffet, hvor der garanteret er noget for enhver smag.

Så er det blevet tid til på egen hånd at se nærmere på byen med dens flotte udsmykninger. Hvert år i de to første weekender af december forvandles den smukke gamle bydel ved H.C. Andersens Hus til én stor markedsplads med jul som i gamle dage på den kendte eventyrforfatters tid. Vi kommer i julestemning med markedsboder og underholdning for hele familien, hestevogne og historiske karuseller. Det myldrer med gøglere, nisser, lirekassemænd, markedsfolk og julekort og H.C. Andersens eventyrfigurer.

Her er der rig mulighed for at købe unikke julegaver, gløgg, æbleskiver, risengrød og andet julegodt.

Klokken 16 når mørket er faldet på, ser vi alle lysene tændt, inden vi kører mod Midtjylland igen. Undervejs tager vi en kop varm kaffe i bussen og er hjemme igen mellem klokken 18.15 og 19.15.

Prisen for denne juletur er for avisens abonnenter 595 kroner med følgende inkluderet: Buskørsel, turleder, morgenkaffe/te og rundstykker, frokostbuffet, entré og rundvisning på Møntergården.