Herning-musikere indtager Holstebro

Tre Herning-talenter medvirker i festivalen Klassiske Dage

HERNING Klassiske Dage i Holstebro samler ikke kun stjernerne inden for den klassiske musik. Festivalen er også mødestedet mellem etablerede musikere og meget talentfulde, unge midt- og vestjyder, som skal spille sammen i en »pop-up-butik« i Holstebros gågade i festivalugen.

Nogle af de unge musikalske talenter er David Taylor og Thomas Tornvig, begge 20 år og fra Herning. De spiller sammen i fritidsbandet Festkompagniet og er begge elever på den konservatorieforberedende MGK-uddannelse på Holstebro Musikskole.

- Det bliver fedt at spille for publikum i pop-up-shoppen. Det bliver ikke så stramt planlagt, som koncerter ofte er. Og det bliver spændende at se, om der er nogen, der vil interessere sig for det, siger David Taylor, som skal spille trommer, i en pressemeddelelse.

Eleverne skal øve og senere optræde sammen med en anden trommeslager, den kendte jazz-trommeslager Anders Mogensen, som selv har en fortid som elev på Holstebro Musikskole.

- Jeg har haft ham som censor på MGK, så jeg har mødt ham før. Det bliver fint at få ham til at undervise med fokus på samspil. Det er altså ikke bare at tælle »1, 2, 3, 4« og så begynde at spille, hvis det skal lyde godt, når man er et band, forklarer David Taylor.

Glad for jazz
Thomas Tornvig har spillet klassisk klaver, siden han var otte år, men er senere blevet mere glad for jazz og rytmisk musik. Han glæder sig også meget til at optræde med klassisk musik med cross-over til jazz og folkemusik.

- Vi skal spille noget jazz/funk sammen med Anders Mogensen. Det bliver utrolig fedt, siger han.

Også 21-årige Christian Høyer ser frem til at demonstrere talentet på Klassiske Dage. Han kommer fra en musikalsk familie fra Herning, og efter at have modtaget intensiv klaverundervisning, er Christian netop begyndt på MGK-uddannelsen i Holstebro.

Christian Høyer har endnu ikke en færdig plan for, om MGK-uddannelsen skal føre til konservatoriet eller en plads i et band. Han ved bare, at han elsker sang og musik og gerne vil lære mere.

- Jeg elsker at synge, og jeg kan godt lide at spille gamle salmer eller Beatles-numre efter gehør, hvis jeg bare sidder og spiller alene. Det bliver også spændende at arbejde sammen med Anders Mogensen. Det er fedt at møde nogen, der har vist, at det kan lade sig gøre at få succes med musik, siger Christian Høyer.

Pop-up-projektet er et samarbejde mellem en række forskellige aktører.

- Hele grundidéen for Klassiske Dage er samspillet mellem de fantastiske kunstnere og musiktalenterne i byen, og temaet for dette års festival er »Derfra min verden går«, som blandt andet er en hyldest til det talentliv, der foregår i Holstebro, forklarer Ulla Armose, som er projektleder for pop-up- butikken - og tidligere med i Sektion K på Paghs Allé i Herning.

Butikken bliver udsmykket af elever fra Dansk Talentakademis Kunst & Designlinje, mens elever fra OrkesterEfterskolen og Holstebro Musikskoles konservatorieforberedende MGK-linje leverer musikken i samspil med nogle af de solister, som optræder på Klassiske Dage-festivalen.

- Ved at etablere os i en pop-up- butik får vi et mere uformelt sted, hvor man bare kan komme ind fra gaden og overvære en workshop mellem professionelle musikere og talenter, lytte til musikken og møde kunstnerne, fortæller Ulla Armose.

Et fast indslag er en »artist talk«, hvor publikum får lejlighed til at stille spørgsmål til de inviterede musikalske stjerner, som jo også selv var unge musikskoleelever engang.

- Det er uvante rammer for musikerne, som ikke er vant til, at publikum kommer og går, mens de spiller. Men det er også en god måde for publikum at møde den klassiske musik på en uformel måde. Og vi har et crossover med elementer af jazz og folkemusik, så der bliver oplevelser for alle, siger Ulla Armose.

Der er gratis adgang i Pop Up Music Club i Nørregade 57, Holstebro fra tirsdag 26. september til lørdag 30. september.