Læserklubben går under jorden i Mønsted kalkgruber

Lone Henningsen 

Læserklubben går under jorden og udforsker verdens største kalkgrube. Herefter kaffe og kage på den hyggelige Kongenshus Kro. Afgang, lørdag 14. oktober

Oplev et stykke Danmarkshistorie, når Læserklubben lørdag 14. oktober kører mod Mønsted, der ligger lige syd for Hjarbæk Fjord. Her går vi under jorden og udforsker verdens største kalkmine.

Vi har bestilt en rundvisning, så vi bliver guidet rundt i nogle af de 60 kilometer lange gange, der findes her. Gangene er af meget forskellig størrelse og beskaffenhed. Nogle er meget store og brede og andre så lave, at en voksen person ikke kan gå der. Vi guides naturligvis kun rundt i de gange, hvor man med rimelig kan komme til.

Sjældne flagermus
Efter rundturen er der tid på egen hånd, hvor du selv kan udforske mere. Hver halve time er der mulighed for at se et interessant multimedieshow om kalkens og grubernes historie, hvor projektorer kaster billeder op på de rå vægge.

I gruberne overvintrer mere end 18.000 flagermus. De fleste er vandflagermus, men der er også mange af de ellers så sjældne damflagermus.

På din tur rundt kan du for eksempel se kalkværket, der blev opført i 1874 og fungerede helt op til 1980. Selv om det er mange år siden, at kalkværket stoppede produktionen, er det stadig støvet af fint kalk overalt i værket. Det er derfor svært helt at undgå støv på tøjet - det er med i prisen!

Kalkværket fungerer nu som museum, hvor der blandt andet vises film og kalkbrydning - og ikke mindst en ny og spændende udstilling om flagermus.

Her under jorden er der en konstant temperatur på otte grader, så husk det varme tøj.

Kaffe og hjemmebagt kringle
Et kvarters kørsel herfra i skønne omgivelser ligger den charmerende Kongenshus Kro, hvor vi skal nyde eftermiddagskaffen serveret med en skøn hjemmebagt kringle.

Afgang fra Herning, Hammerum, Ikast og Silkeborg lørdag mellem klokken 09.30 og 10.30 (nøjagtige tider angives senere) og hjemme igen mellem klokken 17 og 18.

Skave Turistfart er teknisk arrangør og prisen for denne dagstur er for avisens abonnenter 495 kroner.

I prisen er inkluderet:

Buskørsel

Turleder

Frokostsandwich

Entré og rundvisning i gruberne

Eftermiddagskaffe/te og kringle på Kongeshus Kro

Tilmelding til Læserklubben - gerne på mail laeserklub@herningfolkeblad.dk eller på laeserklub@mja.dk