Klumme: Stjernerne funkler i Les Misérables

Alex Nielsen 

Klumme af Alex Nielsen, Th. Nielsens Gade i Herning, om årets MCH-musical, der kræver et lommetørklæde

MUSICAL Lad mig straks indrømme, at jeg måtte tage brillerne af og tørre en tåre væk, da årets musical i Kongrescentret onsdag aften nåede sin finale. Følelsesmæssigt fik de mig. Ramte mig lige i hjertet, så hvis jeg forstyrrede sidemanden, så undskyld. Men modsat så også befriende dejligt at mærke teatrets styrke. Nærhedens påtrængenhed når skuespillerne taler direkte til mig - og nå-ja, også til alle de andre i salen.

Skulle jeg anmelde forestillingen, ville jeg give den fem stjerner.

Scenografien er gennemført på højt niveau med elegante sceneskift, hvor man med enkle tricks dirigerer tilskuernes opmærksomhed og hjælper historien naturligt videre. Flot arbejde.

Præcis som der skal lyde stor ros for elegante understøttende og naturtro kostumer. At lyden i starten gav visse udfordringer blev heldigvis rettet.

Musikken styres helt suverænt på plads af kapelmester Rasmus Steenberg, der som makker har succesinstruktøren Kim Harris, der om nogen forstår at binde professionelle skuespillere sammen med de lokale og ihærdige amatører. Opgaven er løst til perfektion af den rutinerede Harris.

Jesper Lundgaard synger og spiller sig overbevisende igennem stykket som Jean Valjean godt støttet af den syngende politibetjent Jesper Sindberg, som befinder sig godt i rollen som Javert.

Omkring de to gange Jesper synger de tre dejlige kvinder Fantine (Mariann Mikkelsen), Cosette (Anne-Sophie Jansfort) og Eponine (Linda Olofsson). Det gør de rigtig godt. Ligesom Lone Rødbroe og Kim Brandt som kropar opererer på den store klinge: morsomme, udfordrende og elskelige. Som Marius giver lokale Kristoffer Sass den gas, og heldigvis overlever han frihedskampen, så vi kan have ham med helt til finalen.

Ingen stor musical uden et stort ensemble. Og det får vi igen i år serveret. Med kraft og styrke. Man glemmer hurtigt, at der også er amatører med. For i dansen og samspillet med de professionelle vokser de lokale kræfter, og vi har sikkert igen i år set spiren til en ny stor musicalstjerne blandt de dygtige unge sangere. Tak for jeres bidrag. For I binder virkelig Les Misérables sammen. Til en forestilling, som både lederen af Kultur i MCH, Nicki Quist, og MCHs adm. direktør, Georg Sørensen, kan være stolt af.

Den 25. i rækken af musicals i MCH var et modigt valg. Les Misérables var godt valgt. Årets forestilling nåede nemlig højder, som cementerer, at musicals hører hjemme i MCH. Og at vi med afsæt i dette års flotte sølvbryllupsfest med glæde kan se frem til endnu flere år... for det nu dejligt at følges ad.

Derfor alle sammen: Kom med til festen. Den starter med tre gode timer i Kongrescentret.

Og husk et lommetørklæde, hvis du tør give dig hen. Det er svært at lade være.