Politiet trækker alkometret: Stor indsats mod spritbilisme

By- og grillfester er med til at sende antallet af spiritusulykker i vejret over sommeren

SPRITKøRSEL Fra mandag vil bilister landet over bemærke flere betjente bevæbnet med alkometre på landets veje. Kampagnen »Klar til et pust« skal forsøge at ramme spritbilismen i dens højsæson.

Juni til oktober er de måneder, hvor flest dør eller kommer alvorligt til skade af spiritusulykker i trafikken. Det viser en opgørelse over ulykker fra 2010 til sidste år lavet af Vejdirektoratet.

Det er typisk sommerens arrangementer, der driver bilisterne i fordærv. Det fortæller Jesper Sølund, der er dokumentationschef for Rådet for Sikker Trafik.

- Når vi har spurgt folk, hvornår de har været i tvivl bag rattet, så nævner de efter grillaftener, byfester og noget, som typisk ligger i sommermånederne, siger han.

- Når vi er og tager på ferie, så kender vi jo det godt, at man drikker lidt mere. Man skal jo mærke, at det er ferie.

Der er også et geografisk mønster bag, hvor flest kommer alvorligt til skade eller dør i trafikken som følge af spritkørsel.

Siden 2010 er de fleste ulykker med alvorlige skader eller dræbte til følge sket på veje i politikredsene Nordjylland og Midt- og Vestjylland.

- Herude er der langt mellem den offentlige transport og politibilerne, forklarer Jesper Sølund.

- Mønsteret er, at det i højere grad er på vejene i provinsen, når man er på vej hjem fra byen, at man finder spritkørsel. Og også ulykkerne.

Til gengæld peger Jesper Sølund på, at personerne bag spirituskørsel er danskere, som danskere er flest uden undtagelser.

Han gør samtidig opmærksom på, at det går fremad med at få stoppet spritkørsel.

- Det er væsentligt at huske, at kampen mod spritkørsel er en succeshistorie på den måde, at det er blevet mindre og mindre år for år, siger han.

Det er tredje uge i år, at politiet sætter nationalt ind imod spritkørsel. Det samme var tilfældet i uge 22 og 23.

/ritzau/