Lenin på Smukfest: Herning-statue skal med til festival

A Hereford Beefstouw markerer, at stifter Aage Damgaard kunne have fyldt 100 år

GIMMICK På torsdag forlader Lenin for en stund Herning og drager til Smukfest i Skanderborg.

Lenin-statuen køres fra Lundvej 8 i Herning og placeres i første omgang på i campingområdet »KærligHeden«, hvor den kan ses fra E45. Inden selve festivalen går i gang 6. august, bliver den 10 meter høje statue flyttet ind på festivalpladsen.

Skulpturen af den afdøde sovjetiske statsleder lægges på tværs af stien ud af Bøgepladsen mod Capriområdet.

Normalt står den som vartegn ved A Hereford Beefstouw-kædens hovedkontor i Lund ved Herning, og flytningen sker til ære for stifteren, Aage Damgaard, som 17. juni kunne være fyldt 100 år, og hans livslange arbejde for kunst og kultur.

Lit de parade i et demokrati
Lenin-skulpturen kommer fra den lettiske by Jelgava, hvor den blev rejst i 1974 og stod Den Kolde Krig ud. I årene efter Berlinmurens fald og det gamle Østeuropas sammenbrud blev de meget markante Lenin-skulpturer i stor stil fjernet fra de offentlige pladser i de østeuropæiske storbyer, og i Herning sad erhvervsmand og kunstelsker. Aage Damgaard, manden bag skjortefabrikken Angli og ville gerne have én af de statuer.

Han sendte sønnerne Lars og Søren Damgaard til Baltikum for at finde en god Lenin. I første omgang forgæves, men i 1994, tre år efter Aage Damgaards død, lykkedes det at skaffe Lenin-statuen.

Skulpturen er lavet af Otto Kalêjs og kostede i 1994 10.000 amerikanske dollars. Letterne havde imidlertid en option på at købe skulpturen tilbage de første 10 år efter købet.

Efter ankomsten til Danmark omdannede den danske kunstner Sven Dalsgaard statuen til et nyt kunstværk, hvor han ligger lit de parade i fire meters højde. Den slagne diktator endte altså liggende midt i et demokrati.

A Hereford Beefstouw samarbejder på ottende år med Smukfest, hvor de står for driften af to restauranter; VIP-bespisningen bag Bøgescenerne samt en af Danmarks største pop-up restauranter på selve festivalpladsen. Her nyder glade festivalgæster mere end 4000 bøffer i løbet af de fire dage, restauranten holder åbent.