En genbrugsbutik for børnene

Tekst og foto: Peter Jessen 

Red Barnet åbner i dag genbrugsbutik i Vestergade med tøj og ting til børn

HERNING I dag åbner endnu en genbrugsbutik i Herning. Det er organisationen Red Barnet, som står bag butikken i Vestergade 24. I forvejen er der en del genbrugsbutikker i byen - men den nye skiller sig ud ved udelukkende at forhandle tøj, udstyr og legetøj til børn.

Bøjle ved bøjle hænger børnetøj i alle størrelser. Tøjet er pænt og rent og så godt som nyt. En del af det er faktisk helt nyt.

- Noget af det tøj, vi får ind, sidder mærkeskiltet stadig på, så det har aldrig været brugt. Måske er det noget, man har fået i gave fra bedsteforældre eller andre. Det har så vist sig at være for småt, men da de har købt det på tilbud, har det ikke kunnet byttes. Nu kommer det så forhåbentlig nogle andre børn til gavn, fortæller Susanne Korsholm Pedersen og Julie Britt Frandsen.

De to unge kvinder er frivillige i den nye genbrugsbutik og har sagt ja til at stå som ledere.

Varer i sækkevis
Et par af de øvrige frivillige er i fuld gang med at lægge varer frem og hænge på plads.

Tøjet og de øvrige børneting har man dels fået ind fra Red Barnets hovedafdeling og dels fra folk i Herning og omegn.

Det er et stort arbejde at sortere tøj til at fylde en hel genbrugsbutik.

- Og vi får heldigvis hele tiden mere ind. Tak for det! Vi kan bruge hvert et stykke tøj, legetøj eller børneudstyr, som vi får ind, fastslår kvinderne.

Forældre, som har børnetøj og andre børneting, som de ikke mere bruger, kan enten aflevere det i butikken eller i containeren, som er opstillet ved forretningen.

Kun det bedste i butikken
Ved sorteringen deles tøjet op i tre kategorier. Kun det bedste af tøjet havner i den nye genbrugsbutik, mens det næstbedste ender som blandt andet nødhjælp, og det ringeste sendes til optrevling.

- Vi sorterer med hård hånd, for det skal gerne være sådan, at kunderne får en følelse af at komme ind i en butik med nye varer, siger Julie Britt Frandsen.

- Tøjet er helt og pænt, nyvasket og nystrøget - her skal dufte godt og ikke af genbrugsmarked, nævner hun.

Tøjet placeres i butikken efter børnenes aldersgruppe: fra 0 til 12 år.

- Ud over tøj kan vi bruge alt til børn. Senge, legetøj, autostole, kravlegårde, hoppegynger...

Barnevogne og bamser er også velkommen.

- Vi har nemlig tænkt os, at alle små børn, som kommer med herind og handler, får en gratis bamse, fortæller de to butiksledere.

Plads til leg og amning
Der bliver også et lille legeområde i butikken og prøverum, hvor børnene kan prøve tøj.

Og et lille rum i tilknytning til butikken bliver indrettet til hyggerum, hvor mødre kan sætte sig ind og amme den lille eller skifte en ble. For at få det hele til at køre skal der bruges frivillige kræfter, og de to butiksledere efterlyser folk med tid og lyst til at tage en tørn i den gode sags tjeneste.

- Så vi vil meget gerne høre fra folk, som gerne vil hjælpe til. Det kan være både unge og ældre. Studerende og gymnasieelever kan jo også bruge sådan et frivillig-job til deres cv.

Den nye genbrugsbutik i Vestergade får åbent alle hverdage samt lørdag formiddag.