Sprudlende Holberg-satire tirsdag aften i Kongrescentret

Teater lukker sæsonen med klassisk Holberg

TEATER »Den politiske kandestøber« er Holberg-satire i veloplagt nyfortolkning - og ikke et ord om fake news eller politikeres brug af Twitter, lover Herning Teater.

»Den politiske kandestøber« er satire til tiden, skrevet i 1722, sat under ny lup i 2017: Holberg spejler den danske folkesjæl i en politisk komedie fuld af gakkede scenarier, bondske konflikter og spraglede karakterer.

Hvis Holberg havde levet i dag, havde han ganske givet fundet inspiration i det aktuelle, politiske livs kulør og personsager.

Henrik Koefoed er kandestøberen, der hellere vil være politiker. I stedet for at passe sit arbejde og sin familie sidder han på kroen med en håndfuld ligesindede, der nok mener at vide, hvor skoen trykker.

Kandestøberen læser skam også aviser, så han er godt underrettet om indenrigs- og udenrigssager. Han er faktisk langt bedre egnet til at sidde med den politiske magt, end dem der nu gør det. Hvis han selv skal sige det.

Blandt byens småhandlende vinder han tilslutning til sine holdninger. Da det kommer den herskende magt for øre, at kandestøberen smeder politiske rænker, føler de sig truet og udnævner ham - på skrømt - til borgmester.

Kandestøberen overdænges med politiske sager og vikles ind i et virvar af bortforklaringer, bilag og lokumsaftaler, der ikke holder vand i byretten. Mens sagerne ruller for kandestøberen, slider hans frue (Mette Horn) med at lære kunsten at omgås byens andre fine fruer, og hun har lige fået smag for at være fornem, da læsset vælter for hendes mand.

»Den politiske kandestøber« opføres tirsdag aften i MCH Herning Kongrescenter.