Kunst på meget skjulte steder

af Henrik Øster-Jørgensen 

Herning Billedskole har udsmykket et hidtil nærmest ukendt byrum

HERNING Bag ved Scene 7 ligger der - til skribentens store overraskelse - et lille stykke jord.

- Det har været en losseplads. Det var så grimt med gamle juletræer, som folk bare havde smidt. Vi parkerer derovre ved ungdomsboligerne og går igennem hér, og jegtænkte, at vi ikke kunne være det bekendt. I forbindelse med Off Road besluttede vi så, at det skulle være vores sted, fortæller leder af Herning Billedskole, Lisbet Hauge.

Efter at Kulturgården blev sløjfet som parkeringsplads, og man nu snarere parkere bag ungdomsboligerne blev den glemte smøge vakt til live igen.

På jorden står en række skamler.

- Det er et voksenhold, der har udsmykket skamlerne. De skal blive stående, så man kan sætte sig og nyde rummet. Alle vores har hold lavet noget. Vi har opgraderet et lille sted, og så kan det være, at folk opdager det, siger Lisbet Hauge.

1970’er-kritisk installation
I luften på tværs af smøgen hænger en gul sag, der danner ramme om nogle gamle kaffekrus.

- Det er Silas på 15 år, der har lavet installationen »Jeg hader 1970’erne«. Måske hedder den sådan på grund af de gamle kopper, spekulerer Lisbet Hauge - sjov er den i hvert fald.

Overalt i Kulturgården har Herning Billedskole udsmykket på mure, på jorden, i bedene.

På Scene 7 er et vindue, der i årevis har været blændet af, blevet forsynet med et kunstværk.

- Det var bare en grim plade, så en af pigerne var nede for at måle ud til et lærred, fortæller Lisbet Hauge.

Foran Huset No7 står en række røde skulpturer i træ og andet materiale - det er blevet døbt »Det røde hav«. Nogle plantekasser er blevet stillet frem foran Scene 7. Den ene af dem er blevet forsynet med en lille skulptur i perleplader. Rundt om skulpturen er der hængt en lyskæde, som via solenergi skal lyse om natten.

Men gå selv hen og kig efter ved lejlighed - det hele bliver stående så længe vind og vejr tillader det.