Fra Torshavn til Herning og Ikast

Peter Jessen 

Gensyn og genhør med færingen Gudmund Mortensen, som giver koncert i Fredens Kirke og Ikast Kirke

HERNING Oppe i Thorshavn på Færøerne går Gudmund Mortensen og ser frem til at hilse på menigheder og gamle venner i Herning og Ikast.

Gudmund Mortensen er organist ved domkirken i Thorshavn - eller Tórshavn, som byen staves på færøsk - men i mange år var han fast mand på orgelbænken i Fredens Kirke i Herning og siden i Ikast Kirke.

I næste uge vender han tilbage til sine to gamle kirker i Danmark for sammen med en god ven og musikerkollega, den islandske klarinettist Bjarni Berg, at give koncert.

På mandag 27. marts giver de koncert i Ikast Kirke og tirsdag 28. marts i Fredens Kirke.

- Det bliver sjovt at hilse på folk i Ikast og Fredens igen. Jeg glæder mig meget, siger Gudmund Mortensen i telefonen fra Thorshavn.

Det blev til 16 år som organist i Fredens Kirke, efterfulgt af tre år i Ikast, inden Gudmund Mortensen i 2007 valgte at tage hjem til Færøerne for at blive domorganist.

På vore kanter
Det var Gudmund Mortensen selv, som kontaktede sine to gamle kirker for at høre, om man var interesserede i en koncert med ham og en kollega.

De to skal nemlig på søndag give koncert i Kastelskirken i København, hvor Gudmund Mortensens orgellærer på Vestjysk Musikkonservatorium i sin tid, Lasse Ewerløf, er organist.

Så muligheden for også at komme forbi Fredens og Ikast Kirke lå lige til højrebenet.

Og både i Fredens og Ikast Kirke sagde de ja med det samme.

Gudmund Mortensen har familie i Snejbjerg, så han er indimellem i Herning og har også besøgt i Fredens Kirke. Derimod har han ikke været i Ikast Kirke, siden han takkede af i pinsen for ti år siden.

- Det er lidt pudsigt. Men da jeg i sin tid søgte stillingen som organist i Ikast, havde jeg faktisk aldrig været i Ikast Kirke, fortæller Gudmund Mortensen i telefonen fra Thorshavn - som et apropos til sine udeblevne besøg i Ikast Kirke.

Nordisk med mere
Koncerten af Gudmund Mortensen og Bjarni Berg vil fortrinsvis bestå af nordisk musik blandt andet fra Færøerne og Island, men der bliver også musik af Mozart, Saint-Saëns m.fl.

Som nævnt fik Gudmund Mortensen sin organistuddannelse på Vestjysk Musikkonservatorium, mens Bjarni Berg er uddannet på Island. Bjarni Berg har i mange år spillet med Færøernes Symfoniorkester.

Til koncerten i Fredens Kirke på tirsdag er der fri entré, og menighedsrådet er bagefter vært for et lille glas for at fejre gensynet.