»Svinedrengen« måtte betale prinsessen med kys for at få en mobiltelefon

Herningsholmskolens Centerafdeling har nyfortolket H.C. Andersens eventyr

HERNING Der var engang en Centerafdeling med 60 skoleelever. Hvert år brugte de flere uger på at være kreative og fantasifulde, godt hjulpet på vej af deres hittepåsomme og engagerede lærere.

Og de sluttede altid af med et brag af en dramaforestilling, som 180 forældre, søskende og andre familiemedlemmer, samt alle skolens yngste elever fik lov til at overvære.

I år arbejdede Centerafdelingen på Herningsholmskolen - for det var naturligvis den, det var - med H.C. Andersens eventyr.

Fyrtøjet, Svinedrengen, Kejserens nye klæder, Klodshans, Den standhaftige tinsoldat og Ole Lukøje. Alle blev de læst højt for eleverne, som derefter nytænkte eventyrene i helt nye og anderledes moderne fortolkninger, der gav mening for dem.

Således var »Klods Hans« blevet forvandlet til en tjekket, læderjakkeklædt, lidt for smart ungersvend med både bil og mobil, der købte pizza og cola, og som var i besiddelse af falske billetter til en Justin Bieber koncert og en stjålen bil til sin udkårne.

Men en vaks og kompetent betjent sørgede for at sætte en stopper for ulovlighederne, og det hele endte lykkeligt med, at den ægte og ærlige Klods Hans trådte ind på scenen, hvorefter prinsessen straks forelskede sig i ham.

I drømme kan alt ske
I elevernes fortolkning af »Kejserens nye klæder« blev det til 100 kys for en mobiltelefon - prinsen var bare ikke interesseret i at have en kæreste, der kun ville have ham for en mobiltelefon.

»Ole Lukøje« blev fremført til den kendte sang »Den lille Ole med paraplyen«, og her havde de ældste elever hver især lavet en film om deres fremtidsdrømme. I drømme kan alt ske, og alle har brug for drømme, og i elevfilmene ville de fleste helst bo et helt andet sted end i Herning - Florida, Tyskland, USA eller Afrika.

Alle ville også mægtig gerne vinde nogle millioner og være rige og berømte som sportsstjerner, men der var også mere beskedne og måske realistiske drømme om at komme til at arbejde i KIWI eller på et pizzeria, om at være frisør eller eje Hotel Kibæk.

Det er dog mageløst
Eventyrene havde hver deres helt særlige udtryksform.

For eksempel som dukketeater, video og live teater. Ifølge publikum gav det en glimrende og meget afvekslende forestilling, fortæller pædagogisk afdelingsleder i Centerafdelingen, Verner Østergaard.

- Hvordan mon gamle H.C. Andersen ville have modtaget denne nyfortolkning? spørger han og svarer:

- Nok med ordene: »Det er dog mageløst - hvor er de unge vittige - men ganske vist er det«.

Arbejdet med H.C. Andersens eventyr foregik i fire tværsuger i januar, mens den afsluttende dramaforestilling blev til i en uge i marts. Alle Centerafdelingens 60 elever deltog i arbejdet, og forestillingen sluttede med stående ovation. mim