Læserklubben besøger Ærø – perlen i det sydfynske øhav

Lone Henningsen 

Tre spændende dage på Ærø med udflugter og god forplejning. Læserklubben tager afsted 2.-4. juni

Skøn weekendtur til perlen i det sydfynske øhav. Vi nyder den helt specielle stemning skabt af øens historie og de gamle hyggelige byer. Det maritime miljø skal vi også have ind under huden sammen med livet på Søbygård Slot, kirkerne, et bryggeri og sluttelig et besøg i middelalderbyen Middelfart.

Med Skave Turistfart kører vi mod Fyn fra morgenen af fredag 2. juni. Turen går gennem den skønne fynske natur til Fåborg, hvorfra vi sejler med færgen mellem de grønklædte øer til Søby.

Mens vi indtager de medbragte frokostsandwich, kommer vi stille og roligt ned i tempo og vænner os til den stille livsrytme, der hersker på øen med de cirka 6700 fastboere.

Øen dengang og nu
Vel i land modtages vi af lokalguiden, som indleder den intensive ørundtur.

Gennem det idylliske landskab går turen først til Hertug Hans’ gamle jagtslot, Søbygård fra 1580. Her får gæsterne en historisk fortælling sammen med de gode historier om slottet og hertugens liv.

Herefter besøger vi Bregninge Kirke, der har dekorationer og altertavle fra før reformationen.

Dejligt hotel
Sen eftermiddag ankomst til Ærø Hotel, der er kendt for sin gode standard, hyggelige atmosfære og venlige betjening. Hotellet ligger nær havet, omgivet af mark og skov og blot fem minutters gang fra skipperbyen Marstals centrum.

Aftensmad i hotellets restaurant.

Lørdag efter morgenkaffen skal vi atter på tur med lokalguiden. Vi kører ad romantiske veje langs det smilende sydfynske øhav mod vest. Vi passerer en vandmølle, de ærøske alper, det gendannede Vitsø, hvor vikingerne tidligere sejlede helt op til voldstedet og meget andet. Også Voderup Klint og de smukke udsigter her nyder vi i fulde drag, inden vi kører til Rise Bryggeri for at lade os beværte med en menu af historie, smagsprøver og frokost.

Ærøs tobaksplantage
Nabo til bryggeriet er Ærø Cigaren, Danmarks eneste tobaksplantage, hvor Havanna tobaksplanter danner grundlag for produktionen af den lokale cigar. Vi får historien om produktionen.

Turen går herefter mod øst forbi Skt. Albert. Vi kører også forbi stedet, hvorfra hertug Christian indtil 1633 styrede Ærø i et samlet hertugdømme fra herresædet Graasten og lancerede det ærøske ni-stribede flag. Kort efter ankommer vi til den gamle søfartsby Marstal, hvor vi får de gode historier om Danmarks engang anden største søfartsby med skibe på langfart over hele verden.

Aftensmad på hotellet.

Søndag pakker vi bussen og mødes med lokalguiden, der tager os med på en herlig vandretur i den gamle by, Æreskøbing.

Byen fremstår i dag som særdeles unik og har modtaget Europa Nostra-prisen for sit bevaringsarbejde, og er i dag erklæret for national kulturarv og er beskyttet på alle måder med stærke restriktioner på bygningsfornyelse.

Tid på egen hånd til frokost, inden vi stiger ombord på færgen mod Svendborg, hvor vi ankommer klokken 15.00.

Sjove fortællinger
Vi kører til Middelfart, hvor vi med endnu en lokalguide skal på en byvandring i den gamle og spændende bydel blandt de fredede huse. Vi får historien og de sjove fortællinger - herunder hører vi også historien om marsvinjagt og drabet på Niels Bugge og de to riddere i 1359.

Så går turen mod Jylland og Hejse Kro, hvor vi nyder en af kroens mange specialiteter, stegt flæsk med persillesovs.

Hejse Kro er indbegrebet af den gode danske krokultur med autentisk krostemning, hvor alle føler sig godt tilpas, og traditionsrig kromad er lavet fra bunden.

Efter tre oplevelsesrige dage er vi tilbage i Midtjylland mellem klokken 21 og 22.

Prisen per person er for avisens abonnenter 2695 kroner. Ikke-abonnenter betaler tilsvarende 2795 kroner per person i dobbeltværelse. Eneværelsestillæg på 350 kroner.

I prisen er inkluderet:

Buskørsel

Morgenkaffe/te og rundstykke

Frokostsandwich dag 1

To gange overnatning på Ærø Hotel

Program med udflugter

Naturlige entréer

Frokost på Bryggeriet Rise

Tre gange aftensmad

Dansk rejseleder

Lokalguider

Bestemt plads i bussen kan reserveres for 100 kroner.