Læserklubben fejrer Sankthansaften på Samsø

Lone Henningsen 

Med Læserklubben til tre skønne dage på en nostalgiske oase i Kattegat. Oplev Samsø med guide 23.-25. juni og afslut turen med et spændende besøg på Moesgaard Museum i Aarhus

Dette års sankthanstur går til den fantastiske ø i midten af Kattegat.

Bussen fra Skave Turistfart kører fra Herning, Ikast og Silkeborg mellem klokken otte og ni fredag 23. juni. Undervejs til Hov serveres kaffe/te og rundstykke. Om bord på Samsøfærgen får vi serveret en sandwich med en øl eller vand til.

Efter cirka en times sejlads ankommer vi til en ø med godt 3700 indbyggere fordelt på 22 landsbyer og rig på naturoplevelser. Naturmæssigt er Samsø faktisk et stykke Danmark i miniformat: kyststrækninger med stejle skrænter, et bakkelandskab med dybe dale og smeltevandskløfter, hedelandskab, frugtbare landsbrugsområde og fjord med øer og holme.

Vores lokalguide tager imod og kører os direkte til velkomstcentret i Tranebjerg, hvor vi får et rigtig fint og kort indblik i øens historie og udvikling gennem 16.000 år.

Herefter kører vi ud og bruger de næste par timer hovedsageligt på sydøen. Vi kommer blandt andet forbi borgbanken i Tranbjerg - gennem Kolby og Kassen med den gamle mølle og flere middelalderkirker. Bussen fortsætter til Vestborg Fyr og sidst, men ikke mindst, til Brattingborg Gods og skov.

Nostalgi på badehotellet
Sen eftermiddag ankommer vi til Ballen Badehotel, der skal være en ideel ramme for de tre dage. Det gamle badehotel fra 1928 ligger i centrum af Ballen få skridt fra lystbådehavnen.

Vi nyder aftensmåltidet i hotellets egen restaurant, Behrnt, hvor det professionelle kokketeam benytter Samsøs mangfoldighed af friske kvalitetsråvarer i retter med inspiration fra det nye og klassiske danske, franske og italienske køkken. Herefter er der mulighed for at gå med vores rejseleder ned til det store sankthansbål på stranden i Ballen.

Dragende rovfugle
Lørdag mødes vi atter med lokalguiden, som har lavet et gedigent program til os hele dagen.

Vi begynder hos Falkecenter Samsø, hvor vi ser de majestætiske ørne, dragende ugler, lynhurtige falke og den beregnende høg vise deres frie flyvekundskaber. Frokosten indtages hos Restaurant Samsø Perlen i Sælvig, hvor Samsøs bedste kartoffelmad serveres.

Eftermiddagen tilbringer vi på Nordøen og besøger blandt andet Svanegården fra 1887, hvor Samsø Gårdbutik er indrettet i de gamle længer. Så går turen over Langemark, Besser og Alstrup med æbleplantager og vinmarker. Inden vi returnerer til Ballen stopper vi i Nordby, hvor vi kan gå en tur i den gamle landsby med det berømte gadekær og klokketårnet.

Restaurant Behrnt på hotellet sørger igen for vores aftensmåltid.

Museum i verdensklasse
Søndag nydes badehotellets gode morgenbuffet for sidste gang, og vi tager med færgen sen formiddag. Vi kører direkte til Moesgaard Museum i Aarhus, hvor en kulturhistorisk museumsoplevelse venter os. Museet er en attraktion i international topklasse både i kraft af arkitekturen, udstillingerne, iscenesættelsen og den naturskønne beliggenhed med udsigt til både skov og hav. Moesgaard Museum har faktisk to stjerner i Michelins attraktionsguide.

Vi begynder med frokost og får derefter en privat rundvisning, hvor fortiden bliver bragt til live for os. Museet rummer arkæologiske og etnografiske udstillinger samt skiftende særudstillinger, der præsenterer verdens fornemmeste kulturarv. Vi kommer helt tæt på fortidens og nutidens mennesker gennem scenografiske og dramatiserede fortællinger og får et sus i maven, når de forskellige tidsaldre pludselig står lyslevende foran os.

Hen på eftermiddagen kører vi retur mod hjembyerne og er hjemme før aftensmadstid.

Meget er inkluderet
Prisen for denne forrygende weekend med stort set alt inkluderet er 3095 kroner per person i dobbeltværelse. Eneværelsestillæg på 500 kroner. I prisen er inkluderet:

Buskørsel

Dansk rejseleder hele vejen

Lokalguide

Morgenkaffe og rundstykke

Tre gange frokost

To gange aftensmad

To gange morgenbuffet på hotellet

To nætter på Ballen Badehotel

Stort udflugtsprogram

Entréer

Bestemt plads i bussen kan reserveres for 100 kroner.