Mads Bille synger hippie-sange

Som led i Folkeuniversitets festival kommer der fokus på sange fra hippie-tiden

FESTIVAL Musikken spiller en stor rolle i vores erindring såvel som i vores kulturhistorie. Nu kan du synge dig gennem et halvt århundrede eller lytte til en søn af et rigtigt kunstnerhjem fra 1970’erne og 1980’erne. Århundredets Festival - der er arrangeret af Folkeuniversitetet - giver rig mulighed for at genbesøge perioden 1950-2000.

Tom Nagel Rasmussen er vokset op i et usædvanligt kunstnerhjem. Han er søn af Ester Nagel og Halfdan Rasmussen - og bror til Iben Nagel Rasmussen, der var kæreste med Eik Skaløe fra Steppeulvene.

Tom Nagel Rasmussen gæster torsdag aften Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum og underholder med sine muntre, mærkelige og sjove fortællinger fra sin opvækst, men også med musik og beretninger fra teatermiljøet i 1970’erne og 1980’erne.

Sangens historie
Lørdag eftermiddag kan man på Den Jyske Sangskole opleve Mads Bille på slap line.

Sangen får i sidste halvdel af det 20. århundrede helt nye roller i samfundet. Hidtil har fællessangen udfyldt sin klassiske funktion som formidler af den fælles forståelse af gud, konge og fædreland, men med ungdomsoprøret i tresserne og halvfjerdserne kommer en modbevægelse til den klassiske samfundsforståelse og dermed et opgør med den klassiske fællessang såvel som enhver anden form for autoritet.

Denne udvikling får et muntert og uforudsigeligt sangligt udtryk, som gør perioden til en af de mest turbulente i hele sangens historie. En af Danmarks mest symboltunge begivenheder i perioden var Thylejren, som første gang blev afholdt i 1970. Her mødtes ungdomsgenerationen i en fælles afvisning af den klassiske samfundsforståelse, og hele velfærdssamfundets makronbund af klassiske borgerdyder skulle erstattes af pacifistiske, hjerte til hjerte verdensborgere, som ikke anerkendte nogen form for autoritet. Disse sammenstød mellem to samfundssyn sender på rekordtid den klassiske danske sangskat til tælling og gør perioden til en af de mest turbulente i dansk sangs tusindårige historie.

Den kunstneriske leder af Sangens Hus, Mads Bille, fortæller om perioden og synger hippie-sange og andre sange med det veloplagte publikum.

Arrangementet åbner med lidt om sangens historie inden kaffe og kage og derefter hippiesange.