Klovne står i kø for at komme ind på sygehusenes børneafdelinger

123 har søgt ind på uddannelsen, der efter to optagelsesprøver optager otte personer til februar

HERNING Danske Hospitalsklovne oplever stor søgning til hospitalsklovneuddannelsen. Da foreningen i efteråret søgte nye kandidater, kom der hele 123 ansøgninger fra hele landet - mod 100 et år tidligere.

39 af kandidaterne blev valgt ud til en første optagelsesprøve foran et dommerpanel tidligere på måneden. Her skulle hver deltager vise sine helt særlige kompetencer - dels i form af artistisk fremførelse, dels - og især - i form af improvisation, menneskekundskab og empati.

Meget langt fra X Factor
At gå til optagelsesprøve til en plads på hospitalsklovneuddannelsen handler om noget helt andet end at stå foran X Factor-dommerne, anfører Danske Hospitalsklovne: Hvor X Factor søger stjerner, der elsker at stå i rampelyset, skal man som hospitalsklovn træde ud af rampelyset. Hospitalsklovnen giver pladsen til barnet - og møder barnet og barnets behov lige der, hvor der er brug for det.

- Det handler om at kunne improvisere sammen med barnet - at kunne fornemme situationen og møde barnet lige der, hvor det er. Hospitalsklovnen skal have en høj grad af empati og kunne spejle barnets følelser, fortæller artistisk leder Ewan Mackinnon i en pressemeddelelse.

Eller som hospitalsklovnen Ludo fortæller:

- Alle andre bestemmer over barnet, men barnet bestemmer over Ludo. Hvis jeg bliver bedt om at gå ind og ud af en dør 20 gange, så gør jeg det.

Halvandet års uddannelse
Midt i februar vil Danske Hospitalsklovne have udvalgt de otte personer, der det næste halvandet år skal gennemgå den internationalt anerkendte hospitalsklovneuddannelse. Det sker efter endnu en optagelsesprøve i Korsør, hvor kandidaterne blandt andet skal præsentere, hvad de har oplevet ved to-tre gange at have fulgt erfarne hospitalsklovne på deres arbejde.

De foreløbig 37 hospitalsklovne og deres 8 lærlinge kommer ud til cirka halvdelen af alle indlagte børn på landets sygehuse. På Regionshospitalet Herning er det hospitalsklovnene Fiola, Tuba og nytilkomne Baroli, der besøger børneafdelingen.

Danske Hospitalsklovne er en velgørende forening, der har sekretariat i sponsorerede lokaler i København. Arbejdet bliver finansieret gennem indsamlede midler. Hospitalsklovnene ser det som deres fornemste opgave at sprede smil og glæde til indlagte børn på landets børneafdelinger - gennem leg, humor og et lille pift af magi.