Sprunget hovedvandledning skabte oversvømmelse i Dalgaspassagen

Bo Lundgaard 

Det var en sprunget hovedvandledning, som klokken 6.15 i morges tog vandtrykket i store dele af Herning, oplyser Herning Vand

HERNING En kæmpe oversvømmelse spærrede i morges Dalgaspassagen mellem Dronningens Boulevard og Dalgasgade.

En alarm fortalte klokken 6.15 Herning Vand om problemet, som blev lokaliseret til den største vandhovedledning i Herning. Den var sprunget, hvilket fik vandet til at fosse ud og omdanne Dalgaspassagen til et kæmpe vandhul.

Husejerne i de fleste dele af Herning og opland var påvirket af ledningsbruddet, som tog vandtrykket, hvilket forhindrede utallige borgere i at tage bad og lave morgenkaffe.

- Vi fik lukket ventilerne i begge ender af Dalgaspassagen klokken 8.10. Det betyder, at vi er ved at genopbygge trykket i de øvrige ledninger, siger afdelingsleder Benny Nielsen fra Herning Vand.

På Dalgaspassagen stod vandet helt op til Queens Corner på den ene side og Danske Bank på den anden.

- Det er en hovedledning på 400 millimeter, der er sprunget. Årsagen kender vi ikke endnu. Det kan være en sætningsskade, trafikbelastningen eller et dårligt rør. Det ved vi først, når vi får gravet op, siger projektleder Jan Pedersen fra Herning Vand.

Han var i morges første mand på stedet sammen med Ingeniør- og Entreprenørfirmaet Ole Andersen A/S, som udfører det meste gravearbejde for Herning Vand.

- Røret i Dalgaspassagen er en hovedledning af PBC. Den er lagt på et tidspunkt i 1970’erne, siger Jan Pedersen, som oplyser, at den oversvømmede passage vil være spærret frem til tirsdag-onsdag i næste uge.

- Vi er nødt til at holde vejen spærret. Der er så meget vand, at der er risiko for, at vejen falder sammen, når vi har fået vandet ledt væk, siger projektlederen.

Afdelingsleder Benny Nielsen oplyser, at der kan være lidt luft og brunt vand i rørene ude hos vandforbrugerne, når vandet kommer tilbage.

- Der er ingen helbredsmæssige risici ved at drikke vandet. Hvis det er brunt, skal man lade det løbe lidt, indtil det bliver klart, siger han.